bijeenkomst

Researchseminar IVBN/VBA ‘Vastgoed in de beleggingsportefeuille’

10 oktober 2017

Centraal staat de rol van vastgoed in de beleggingsportefeuille van pensioenfondsen en verzekeraars. Toegelicht wordt onder meer de ideale (theoretische) omvang en de risico´s van vastgoed in de beleggingsportefeuille, de oorzaak van de verschillen tussen de theoretische allocatie en de allocatie in de praktijk, de voorspelbaarheid van vastgoedrendementen en de betekenis van Solvency II voor de ALM van verzekeraars.

Tot slot worden de uitkomsten van IVBN-onderzoek naar beleggingsgedrag gepresenteerd, gevolgd door een paneldiscussie.

 

De VBA Commissie vastgoed en de Vereniging van Institutionele Vastgoed Beleggers Nederland (IVBN) organiseren deze bijeenkomst

 

Programma

14.30 uur Ontvangst

15.00 uur Opening door dagvoorzitter (Ruben van der Lecq, CONSCIOUS)

15.05 uur Vastgoed in de beleggingsportefeuille van pensioenfondsen en verzekeraars (Loranne van Lieshout, Ortec Finance)
Vastgoed heeft een gunstige rendement-risicoverhouding en biedt duidelijke diversificatiemogelijkheden ten opzichte van andere assetclasses zoals aandelen en obligaties. Op basis van een zelf ontwikkeld model geeft onderzoeksbureau Ortec Finance haar visie op de ideale theoretische omvang en op de risico´s van vastgoed in beleggingsportefeuilles van pensioenfondsen en verzekeraars. Op basis van een kwalitatief onderzoek wordt vervolgens op zoek gegaan naar de oorzaak van de verschillen tussen de theoretische allocatie en de allocatie van in de praktijk.

15:35 uur Vastgoed in de beleggingsportefeuille van een verzekeraar (Marieke van Kamp, NN Group)
Een verzekeraar heeft te maken met de kaders van Solvency II om haar beleggingsportefeuille op te bouwen. Wat betekent Solvency II voor de ALM van de verzekeraar, wordt een eigen intern model gehanteerd, hoe werkt dat, met welke parameters voor vastgoed (rendement, risico) wordt daarin gerekend? Welk aandeel vastgoed wil NN Group in de portefeuille? Hoe ziet Van Kamp het verschil in allocatie naar vastgoed tussen pensioenfondsen (ca. 10%) en verzekeraars (3,5-5%)?

16.00 uur Pauze

16.30 uur Vastgoed in de beleggingsportefeuille van een pensioenfonds (Rob Courtens, Blue Sky Group)
Een pensioenfonds heeft te maken met de kaders van het nFTK om haar beleggingsportefeuille op te bouwen. Wat betekenen de rekenregels van het FTK voor de portefeuille-invulling van een pensioenfonds. Welke andere aspecten spelen een rol bij de inrichting van de portefeuille? Hoe belangrijk is bijvoorbeeld liquiditeit en hoe gaat het pensioenfonds om met de beperkte beschikbaarheid van core vastgoed voor de beleggingsportefeuille?

16:55 uur Vastgoed in de beleggingsportefeuille in internationaal perspectief (Neil Blundell, Invesco)
Als Global Head of Client Solutions Development zal Neil Blundell ons meenemen in de wijze waarop Invesco invulling geeft aan de vastgoedallocatie in de portfeuille van haar beleggers. Hoe beleggen pensioenfondsen en verzekeraars wereldwijd in vastgoed en wat kunnen wij hiervan leren?

17.20 uur Afsluiting door de dagvoorzitter

17.30 uur Borrel

Puntenwaardering

2 punten

REAGEER > waardering:
0 stemmen

reacties


Om misbruik tegen te gaan dient u ingelogd te zijn.
AANMELDEN >
Lid van EFFAS - european federation of financial analysts societies
© vba beleggingsprofessionals 2018