Permanente educatie

Factorbeleggen; van aandelen tot andere asset classes en de toepassingen in de praktijk

12 december 2017 en 19 december 2017

Tijd: 13.30 - 17.30 uur

Hotel Casa 400, Eerste Ringdijkstraat 4, 1097 BC Amsterdam

Factorbeleggen is een hot topic. En dit voor goede redenen. Tot nu toe vindt de bulk van factorbeleggen activiteiten plaats binnen aandelen, waar er veel academisch en praktijk bewijs bestaat dat aantoont dat aandelen met bepaalde karakteristieken (zoals value of momentum) op lange termijn efficiŽnte rendementsbronnen zijn. Meer recent is er ook uitvoerig naar factoren binnen andere asset categorieŽn gekeken. In deze PE module zullen we ingaan op factorbeleggen en academisch bewijs voor factor premies Ďeverywhereí (dat wil zeggen zowel in aandelen, als in andere asset klassen zoals bedrijfsobligaties, overheidsobligaties, valuta, grondstoffen en aandelen indices). Daarnaast zullen we diep ingaan op de toepassing van factor beleggen in de praktijk in aandelen en andere asset categorieŽn.

Zo zouden beleggers factorportefeuilles kunnen gebruiken om het rendement van bepaalde asset categorieën te verbeteren of om het risico te verlagen. Daarnaast stellen de karakteristieken van de factoren een belegger in staat om een betere fit te vinden tussen assets en liabilities. Nog een stap verder, zou je je kunnen afvragen of het mogelijk is om het huidige “asset class” denken volledig te vervangen door denken in portefeuillekarakteristieken, factoren. De kernvraag daarbij is of het mogelijk is om de voor een belegger relevante factoren te vinden en of deze factoren in alle asset categorieën te identificeren zijn. In dit seminar zal uitgebreid op al deze aspecten worden ingegaan.

 

Docenten  

Guido Baltussen, Head of Quant Allocation by Robeco & Associate professor Erasmus Universiteit.

Mark Voermans, Portfolio Manager Factor Investing Equity bij Robeco.

 

Voor wie

Institutionele beleggers, beleggings- en ALM-adviseurs en private bankers die meer willen weten over factor beleggen en hoe dit in de praktijk te brengen is.

 

Programma

De eerste middag zal zich focussen op het wat en waarom van factorbeleggen, de academische onderbouwing van factorbeleggen, onderzoeken naar het bestaan van factorpremies ‘everywhere’, alsmede hoe factorpremies zich verhouden tot elkaar en tot asset classes en hoe robuust ze zijn.

 

De tweede middag bespreekt de praktische invulling van factorportefeuilles. Steeds meer beleggers alloceren naar factoren, maar wat is de meest efficiënte aanpak. Welke factoren passen bij welke belegger en hoe kunnen factoren het beste gecombineerd worden? Wat voor producten worden er aangeboden, en zijn ze allemaal even geschikt? Er zullen enkele cases besproken worden waarbij factorportefeuilles ontwikkeld worden om bepaalde beleggingsdoelstellingen te bereiken. Daarnaast zal de potentiële rol van factoren binnen een Asset en Liability framework besproken worden.

Puntenwaardering

8 punten punten

 

Kosten

De prijs bedraagt 500 Euro voor leden van de VBA, 600 Euro voor leden van CFA Netherlands & AG-AI en 900 Euro voor overige geÔnteresseerden. De bedragen zijn vrijgesteld van btw. Het cursusmateriaal is inbegrepen in de prijs.


Aanmelden in niet meer mogelijk.

Lid van EFFAS - european federation of financial analysts societies
© vba beleggingsprofessionals 2018