Permanente educatie

PE 17-18: RMFI Blok: Fundamenten van Risk Management bij FinanciŽle Instellingen

2 september 2017

Tijd: 19.00 - 22.00 uur

Vrije Universiteit FEWEB, De Boelelaan 1105, 1081 HV Amsterdam

Coördinator: drs. Frans Cleton

Schaduwcoördinator: drs. Jos Verstraelen RMFI

 

Dit blok bestaat uit 14 hoorcolleges.

 

In dit Blok komen de fundamenten van het risk management aan bod: wat is risico, wat is risk management, (hoe) kan risico inzichtelijk worden gemaakt en berekend, waarom worden bestaande methoden van risk management gebruikt, hoe zijn deze ontstaan, wat mankeert eraan? Hiermee wordt de basis gelegd voor het begrijpen en verbeteren van bestaande methoden en technieken. Verder worden aan de hand van cases archetypes van verschillende financiële instellingen uitgewerkt. Vervolgens worden de bedrijfsstrategieën die deze financiële instellingen kunnen voeren, bestudeerd. Hiermee is het frame geconstrueerd om bestaand risk management te analyseren en ideeën voor nieuw risk management in het eigen bedrijf te kunnen formuleren, daarbij wordt een insteek vanuit de balans gekozen.

 

Fundamenten van Risk Management bij Financiële Instellingen

 

Introductie Risk Management

 

 

·         Studenten leren de kenmerken van financiële markten en van de werking van de op en om die markten gebruikte kwantitatieve risico management methoden.

·         Studenten leren de verschillende definities van onzekerheid, risico en risico appetite en hoe dit door de eeuwen is ontwikkeld uit verschillende vakgebieden.

 

 

Financiële Instellingen: Archetypes Balanskenmerken en Management

 

·         Studenten leren op een gestructureerde manier de kenmerken en werking van banken, verzekeraars, pensioenfondsen en asset managers. Studenten leren de (verschillen tussen de) risico’s die relevant zijn voor deze instellingen.

·         In een aantal casussen worden kenmerken van financiële instellingen uitgewerkt en wordt geleerd welke implicaties deze hebben voor het risico management. Studenten leren uitwerkingen bondig en doelgericht schrijven en presenteren.

 

Overzicht colleges:

Hier wordt per college een (korte) inhoudsomschrijving gegeven.

 

Puntenwaardering

inclusief tentamen: 60 punten punten

 

exclusief tentamen: 40 punten punten

Kosten

De prijs bedraagt 6.000 Euro. Niet inbegrepen zijn de kosten voor verplichte literatuur.


Aanmelden in niet meer mogelijk.

Lid van EFFAS - european federation of financial analysts societies
© vba beleggingsprofessionals 2018