Permanente educatie

PE 16-17: Blok: Behavioral Finance en Risk Management

10 mei 2017

Tijd: 19.00 - 22.00 uur

Vrije Universiteit FEWEB, De Boelelaan 1105, 1081 HV Amsterdam

Behavioral finance heeft als doelstelling het beter begrijpen van financieel economische beslissingen en hun impact op financiŽle markten aan de hand van inzichten uit de psychologie en sociologie.

Coördinator: Dr. G. Baltussen

Dit blok bestaat uit 7 hoorcolleges

 

Inhoud

Het traditionele financieel economische paradigma probeert financieel economische beslissingen en markten te begrijpen door uit te gaan van zo optimaal mogelijk handelende economische agenten en markt krachten die misprijzingen direct en snel corrigeren; m.a.w. het gaat uit van rationele beslissingsnemers. Echter, dit paradigma blijkt in vele situaties een slechte beschrijving van menselijk handelen te geven. Zo kunnen vele persistent empirische bevindingen niet met dit paradigma verklaart worden.

Wij (als mensen) handelen niet altijd op de meest optimale manier. In vele situaties vallen we ten prooi aan zogenaamde ‘gedragsvalkuilen’ die resulteren in niet-optimaal gedrag en het nemen van teveel risico’s. Wat zijn deze gedragsvalkuilen, wat zijn hun consequenties, hoe kunnen we ze herkennen, hoe gevoelig zijn we voor ze, wat is hun impact op financieel economische beslissingsituaties en markten, en hoe kunnen we hun impact beperken of zelfs voorkomen ?

Met behulp van interactieve sessies en vele praktijk toepassingen zal dit vak op deze vragen ingaan met een speciale focus op de consequenties voor, en toepassingen in financieel risico management. Participanten zullen een skillset ontwikkelen om gedragsvalkuilen en hun impact te herkennen op zowel hun eigen als andermans beslissingen zoals die van collega’s en concurrenten. Daarnaast zal men skills ontwikkelen  om de belangrijkste aspecten uit de behavioral finance te kunnen toepassen in de praktijk van beleggen en financieel risico management.

 

Leerdoelen.

  • Recognize behavioral factors that systematically influence financial markets and corporations;
  • Identify the properties and characteristics of empirical data pointing to the presence of behavioral phenomena;
  • Address how behavioral finance applies to individual and institutional investors' holdings and their trading endeavors;
  • Provide advice and consultation to corporate executives with regards to behavioral factors and their possible influence onto company operations.

 

Reading

  • Reader met artikelen

 

Behavioral Finance en Risk Management

1

Woensdag 10 mei

19.00-22.00

Agora 2

 

2

Woensdag 17 mei

19.00-22.00

Agora 2

 

3

Woensdag 24 mei

19.00-22.00

Agora 2

 

4/5

Woensdag 31 mei

15.00-18.00

19.00-22.00

Agora 2

 

6 /7

Woensdag 7 juni

15.00-18.00

19.00-22.00

Agora 2

 

Tentamen Behavioral Finance 19 juni & 15 september

Puntenwaardering

inclusief tentamen: 30 punten punten

 

exclusief tentamen: 20 punten punten

Kosten

De prijs bedraagt 2.200 Euro. Niet inbegrepen zijn de kosten voor verplichte literatuur.


Aanmelden in niet meer mogelijk.

Lid van EFFAS - european federation of financial analysts societies
© vba beleggingsprofessionals 2018